Masa aku kecik-kecik dulu, hati kecilku selalu berkata-kata "mesti susah gile nak masak tomyam sedap macam ni". Masa aku bercuti kat rumah kakak aku tahun lepaih ke dua tahun lepaih, kakak aku ada ajar aku masak tomyam sebab bila dia suh aku masak, aku akan cakap "tak pandai masak!" dengan selambanya. Bila dia ajar, rupa-rupanya senang sangat aih nak masak tomyam ni! Anda hanya memerlukan 9 bahan sahaja.
1. Bawang putih
2. Bawang merah
3. Serai
4. Daun limau purut
5. Cili
6. Perencah tomyam adabi
7. Ayam/Sotong/Udang
8. Sayuran
9. Air
Cara-cara memasak:
- Tumbuk bawang putih, bawang merah, cili bagi hancur guna mortar and pestle.
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan ini ikut turutan (bawang putih, bawang merah, cili).
- Bila dah wangi semerbak, masukkan bahan utama iaitu ayam/ sotong/ udang. Biarkan sebentar sambil kacau-kacau sikit. (lol korang taukan kacau maksudnya apa, kacau in bahasa bangku pon kacau jugak kan?)
- Masukkan air secawan atau dua cawan (ikut sukahati).
- Masukkan serai yang telah diketuk, daun limau purut, perencah tomyam adabi (adabi punya perencah memang the best!) dan sayuran.
- Jangan lupa masukkan garam dan ajinomoto. Biasanya ajinomoto ini adalah senjata rahsia masakan aku haha.
No comments:
Post a Comment